Olympus Air

Zařízení, které mělo sloužit jako mezistupeň mezi mobilním telefonem a fotoaparátem. Výborný nápad, který má ale pár nedostatků. Chvíli se prodávalo na americkém trhu, v Evropě nejspíš vůbec a v Asii omezeně. I přesto se mi podařilo dostat jeden kousek do rukou. Vyzkoušel jsem s celou škálou objektivů M.Zuiko: 9-18mm F4-5,6, 12-40mm F2.8, 40-150mm F2.8, 45mm F1.2 a 60mm F2.8.

Olympus AIR

Tělo a zpracování

Fotoaparát o velikosti objektivu M.Zuiko 45 mm F1.8? Naprosto nemožné, přeci foťák má pevně daný tvar a ovládací prvky! Jenže moderní doba pokročila a Olympus se toho nebál a vytvořil unikátní foťák o velikosti 57 mm na šířku a 44 mm na výšku. Bajonet pro objektivy na těle Olympus AIR A01 je naprosto totožný jako na standardních foťácích Olympus, takže se dá použít libovolný objektiv z poměrně pestré nabídky, od základního setového objektivu M.Zuiko 14-42 mm EZ, až po profesionální zoom M.Zuiko 40-150 mm F2.8 PRO. Vyzkoušel bych ho i s M.Zuiko ED 150-400 mm F4,5, to by určitě vypadalo poměrně komicky, ale výsledky by vůbec nemusely být špatné.

Srdcem tohoto prcka je 16 MPix senzor bez mechanické stabilizace a TruePic VII procesor, který byl použitý také v Olympus PEN F nebo OM-D E-M5/10 mark II, takže se dá očekávat shodná kvalita výstupu. Na těle také najdeme závit pro stativ a dva zámky – první odemyká objektiv a druhý odemyká držák na mobilní telefon, pod kterým se nachází krytka slotu paměťové karty typu micro SD, nabíjecího micro USB konektoru pro vestavěnou baterii a přepínač pro zapnutí Bluetooth.

Celé tělo působí velice pevně a robusně a na svoji velikost bych subjektivně řekl, že je v ruce cítit, ač váží pouhých 147 g.

Konektory

Držák mobilního telefonu se dá nastavit do dvou poloh, a to buď pro malé nebo velké mobilní telefonu a zároveň je zobáček na konci ještě výsuvný. S mým Samsung Galaxy S8 nemám problém a tipnu si, že i např. Samsung Note by se dal upevnit jak nic, a to je poměrně velké pádlo.

Držení

Funkce

Fotoaparát díky své velikosti, nebo spíše malosti, používá plně elektronickou závěrku, která je schopna operovat v rozmezí 1/6000 až do 4“ (zajímavostí je, že mám fotku, která dle EXIFu má čas 1/10000) a umí i 10 snímků za vteřinu při S-AF. Samozřejmostí je focení do formátu RAW a JPEG, nastavení klasických PASM funkcí a zároveň i Olympus kreativních filtrů. Video umí natáčet v kvalitě FullHD při 30 snímcích za vteřinu. Pro video funguje digitální stabilizace obrazu.

Protisvětlo 40-150mm F2.8, čas 1/10000

Ovládání a aplikace

Celé zařízení se ovládá přes aplikaci v mobilním telefonu. Samozřejmě se dá fotit i bez telefonu, ale fotí se tzv. na slepo, protože zde není žádný displej. Takže namířit a zmáčknout čudlítko a doufat, že z toho vyleze něco použitelného. Tady je důležité zmínit, že aplikace sice funguje, ale občas prostě padne a musí se zapnout znovu. Bohužel zde není žádná podpora, jelikož se jedná o ukončený produkt. Spárování s mobilním telefonem je jednoduchá záležitost díky vestavěné Wi-Fi a Bluetooth.

Ukázka s M.Zuiko 9-18mm F4-5,6

Ukázka s M.Zuiko 9-18mm F4-5,6

Ukázka s M.Zuiko 9-18mm F4-5,6

Aplikace obsahuje veškeré potřebné nastavení. V horním řádku je výběr režimu jednoho snímku nebo sekvenčního snímání, dále výběr klasických PASM možností, iAuto, ART režimů a videa, nastavení clony, času a ISO hodnot. Mohu si také vybrat nastavení vyvážení bílé barvy a režim snímání světla.

Hlavní obrazovka s ovládáním

Pro živý náhled na displeji telefonu si mohu vybrat z pěti nastavení od malého pidirozlišení 320×240 až po 1280×960. S vyšším rozlišením také roste kvalita zobrazeného živého náhledu, ale klesá reakční doba a rychlost přenosu obrazu. Proto používám rozlišení 640×480, kdy je rychlost a odezva živého náhledu dostatečná. Výsledná fotografie má však plný rozměr a kvalitu v RAW souboru.

Menu

K pořízení fotografie mám nastavený režim klepnutí na displej a foťák automaticky zaostří a vyfotí. Zde se ale ukazuje, že na focení jakýchkoliv rychlých scén Olympus AIR není. Je zde menší prodleva na displeji telefonu a také nemám zpětnou vazbu cvaknutím závěrky, ale pouze generovaným zvukem z repráčku. Ve většině případů ale AIR vyfotí to, co jsem chtěl, ale to zjistím až po pár vteřinách. Chvilku trvá, než se přenese náhled na displej telefonu. To se dá samozřejmě také vypnout v nastavení. 

Ukázka s M.Zuiko 60mm F2.8

Ukázka s M.Zuiko 60mm F2.8

Pokud vím, že nastane rychlá scéna, kterou bych ale chtěl zachytit, mohu si nastavit rychlé sekvenční snímání, kdy AIR umí až 10 snímků za vteřinu při S-AF. Nejedná se o Pro-Capture jako u OM-D těl, kdy získám i fotografie po uplynutí dané akce, ale musím se trefit a začít fotit o kousek dříve a doufat, že scénu chytím. Následuje pak velké mazání zbytečných fotografií. Buffer vystačí zhruba pro 25 fotografií v RAW formátu a poté se rychlost snímání rapidně sníží a je zapotřebí nechat fotografie uložit na kartu. To trvá jen pár vteřin.

Ukázka rychlosti sekvenčního snímání

Olympus AIR umí také super věc a to je totiž automaticky vytvořit fotku, když zachytí obličej. Poměrně jednoduché nastavení a relativně přesné zachycení momentu.

Ukázka s M.Zuiko 12-40mm F2.8

Kreslení světlem

Na tohle jsem se vyloženě těšil, až otestuju takového prcka v noci. Nicméně jak rozčarovaný jsem zůstal, když jsem si prohlédl nastavení. Nečekal jsem zde funkce LiveTime nebo Livecomposite, ale že bude maximální délka expozice 4“ mě trošku šokovalo. Kdyby alespoň 30“, tak se s tím dá pracovat, ale 4“ jsou nebezpečně málo. Za 4“ se toho venku moc udělat nedá a zvlášť, když bych chtěl propsat do fotky ještě nějaké okolí. Řekl jsem si fajn, zvednu si tedy alespoň ISO, když už nemůžu čas. A ejhle, maximální hodnota pevně daná ISO 200. Tak to mi také udělalo škrt přes rozpočet. Nicméně jsem se nenechal odradit a alespoň pár rychlých fotek nafotil. Dokonce se mi i podařilo vytáhnout nějaké okolí ze stínů a není to neuvěřitelně zašumělé, takže za mě super.

Sdílení fotek

Obrovská výhoda oproti klasickému foťáku je možnost prakticky instantně fotky stáhnout do mobilu, prohnat je nějakou aplikací na úpravu a hned nasdílet na své oblíbené sociální síti. Z OM-D a PENů to jde také přes aplikaci, ale ta není vždy zapnutá, u AIRu je vždy.

Panorama

Celkově toto zařízení hodnotím kladně, je to výborný mezikus mezi mobilním telefonem a foťákem. Určitě by se zde našlo pár věcí, které by šly vylepšit, jako například přidat stabilizaci, prodloužit možnost focení na dlouhý čas a hlavně vylepšit stabilitu aplikace. Určitě by se to dalo vylepšit více, ale důležité je, aby zůstal zachovaný malý a kompaktní rozměr. Třeba OM Digital solutions překvapí a vydají AIR mark II.

Previous
Previous

Olympus OM-1

Next
Next

MALOVÁNÍ SVĚTLEM S E-M5 MARK III