Magilight

Specializovaným nástrojem pro kreslení světlem je relativně nový výrobek na trhu – Magilight. V podstatě se jedná o kratší, modernizovanou verzi Pixel sticku, který je na trhu již několik let. Existují dvě verze – jedna dlouhá jeden metr se 144 LED diodami a druhá 30 centimetrů s 42 LED diodami. Nicméně prodává se ta delší verze a je možno k ní dokoupit tu kratší.

Balení


Netrpělivě očekávaný balíček

Magilight dorazí bezpečně zabalený v tubusu z pevného papíru. Uvnitř je bublinková fólie a v ní přenosné pouzdro a dva kryty přes zařízení. V ní se, mimo Magilightu, nachází nabíječka s kabelem, mini návod a jako bonus malý soft box na blesk. Jako doplňkový produkt se dá pořídit i dálkový odpalovač pro všechny možné značky fotoaparátů. Magilight v sobě má zabudovaný bezdrátový komunikátor. Jakmile se rozsvítí, umí vyslat signál, aby se spustila spoušť. Bohužel v této chvíli (08/18) ještě stále nemají vychytané všechny mouchy, tudíž tento odpalovač nefunguje na mé E-M1 mark II, což je škoda.

Hardware

Magilight se skládá z jednoho metru dlouhého hranolu, kde se pod matným plastem nachází 144 vysoce svítivých LED diod. K tomuto hranolu je na posouvací ližině přiděláno rameno s kompletní elektronikou a ovládacími prvky. Na rameni se také nachází otočný kroužek, díky kterému je možné vytvářet téměř dokonalé světelné kruhy. Tělo je vyrobeno ze slitin titanu, vše k sobě pevně lícuje, nikde nic nevrže nebo nedoléhá. Magilight také splňuje certifikaci IPX4, to znamená, že je možné ho použít po krátkou dobu i v menším dešti. LED diody umí zobrazit až 15 milion barev při svítivosti 800 lumenů a by měly vydržet až 100 tisíc hodin. Na baterii vydrží svítit až 8 hodin, baterie jsou li-ion typu 26350 s kapacitou 2000 mAh. Na boku ramene se nachází slot na micro SD kartu, na které jsou už v základu uloženy různé barevné motivy a obrázky. Tento slot ale není krytý, takže je zapotřebí dbát, aby dovnitř nepronikla voda. Ve spod se nachází zdířka o velikosti 3/8“ pro přidělání na stativ a obsahuje i redukční šroubek na velikost 1/4″. Na vrchní části se nachází malý otvor, která je určena pro přidělání prskavky, která má nádherný efekt.

Otvor pro prskavku, závit na stativ s redukcí


Ovládání a menu

Ovládání je velice jednoduché přes základní kříž šipek, čudlítko OK a zpět a modré pro zapnutí a vypnutí zařízení. Po nastartování se rozsvítí logo a až po cca 3 vteřinách se dostanete do menu, které skýtá tři hlavní kategorie. Výběr ze soborů, barvu a nastavení.

Začneme tím nejjednodušším a to je nastavení. Zde jsou klasické možnosti jako zapnutí a vypnutí zvuku – pokud je zapnutý, tak Magilight při každém stisknutí čudlítka tak trochu nepříjemně pípne, takže to byla první věc, kterou jsem si vypnul. Dále je zde nastavení pro dálkový odpalovač, který v mém případě nefunguje, protože neumí naprogramovat podporu pro Olympus, což je škoda. Doufejme, že v budoucnu vydají nějaký opravný patch, který tento problém vyřeší. Nakonec jen nastavení jazyka, možnost updatovat firmware a informace o verzi FW.

Zajímavější částí je menu barvy. Zde si můžeme vybrat z přednastavených sedmi barev a poté je zde možnost RGB – tzn. můžeme si nadefinovat úplně jakoukoliv barvu, stačí jen znát příslušnou číselnou kombinaci. Tyto kombinace jsou k dohledání na internetu, např. zde. Dále je zde k nastavení svítivost od jednoho do sta procent, já mám nastavenou hodnotu nejčastěji kolem 70%. A konečně je zde i možnost nastavit blikání a to v rozsahu jednou až desetkrát za vteřinu. Je tedy možné kombinovat stále svícení a poté si přepnout na jakýsi stroboskop.

Ukázka barev, EM1mk2, F9, 24mm, 7 vteřin

Asi nejzajímavější částí je poté výběr ze souboru. V základu je na micro SD kartě nahráno několik souborů jak pro mini bar, tzn. mají jen 42 pixelů, které obsahují jak barvy, tak i různé přechody a kombinace barev. Zbytek souborů je určeno pro standardní Magilight o velikosti 144 pixelů a kromě samotných barev a kombinací, obsahují i další zajímavé možnosti. Pro mě osobně jsou to soubory křídel a ohně. Při správném použití vznikne velice povedený efekt. Zbylé soubory poté obsahují již kompletně hotové obrázky ovoce, videoher nebo postaviček z nich. Zajímavé je ale opět hlubší nastavení. Ke každému souboru lze nastavit čas, za jak dlouho se daný motiv „vytiskne“. Pro takový druh kreslení světlem se používá označení „lightprinting“, protože již nedochází ke kreslení motivu, ale k jeho „tištění“. Dále je zde užitečná funkce odpočítávání času do zapnutí, maximální hodnota je 10 vteřin. Následuje možnost pro automatické opakování, nastavení teploty barvy, opět nastavení stroboskopu a směr vykreslování obrázků – buď zprava doleva nebo opačně. Pokud si nastavíte vykreslování jedním směrem a půjdete druhým, výsledný obrázek budete mít pravděpodobně vzhůru nohama 

Ukázka hotového obrázku, zde křídla. EM1mk2, F5, 12mm, 51 vteřin


Přidávání obrázků/motivů

Přidávání je velice jednoduché. Máte nějaký obrázek/fotografii/motiv, vložíte do grafického editoru, nastavíte si šířku 144 pixelů a uložíte ve formátu .bmp. Poté již stačí přidat na SD kartu do složky a jít fotografovat. Nutno podotknout, že kvalita těchto obrázků je nevalná. Ono totiž upravit fotografii z rozměru 4533×3400 pixelů na 192×144 pixelů něco provede s kvalitou. Nepředpokládám ale, že by někdo používal takto velké originální obrázky. Každopádně na menší obrázky je to naprosto použitelné.
















Používání

Ačkoliv se může menu zdát rozsáhlé a nepřehledné, opak je pravdou. Nastavení funkcí je opravdu jednoduché. Nejhorší je orientace v souborech, kterých je na kartě okolo stovky a chvíli trvá, než najdu ten, který zrovna potřebuji. To jsem vyřešil překopírováním obsahu do telefonu a v případě potřeby se kouknu do galerie a hned vím, kde v Magilightu hledat. Díky možnosti polohovat rameno v rozsahu  180° je držení pohodlné v jakékoliv situaci.

Kroužek, díky kterému je možné docílit perfektního kruhu

Co mohlo být vyřešené lépe

Bohužel i zde se najde pár drobností, které mohly být vyřešené o kousek lépe. Za prvé je to kryt na micro SD kartu, která je naprosto otevřená. Dále by to chtělo kvalitnější kablík, kterým je propojené rameno a LED pás. Bohužel nemá „paměť“ a pokud se rameno často posouvá, dochází k vytažení kabelu a ten nemá tendenci se smrštit.

Micro SD karta a ničím nekrytý slot

Tlačítko pro zapínání je vystouplé a bohužel občas dojde k jeho nechtěnému stisknutí při přepravě v batohu a zbytečně běží – chybí zde i v menu možnost automatického vypnutí nebo spánku. Dalších neduhů jsem si prozatím nevšiml.


Cena


Magilight dokáže nahradit plastovou trubku s barevnými filtry a ruční svítilnou uvnitř. Nicméně jsem ještě nezmínil to hlavní a tím je cena – v současné době (09/18) stojí necelých 350 dolarů, plus je zapotřebí připočíst CLO. Jednoduchým výpočtem tedy zjistíme, že plastová trubka vyjde na zanedbatelný pakatel oproti Magilightu a také splní účel. Naštěstí jsem magilight kupovat při crowdfundové kampani za 200 dolarů.

Zakoupit je možné zde

Celkově bych zařízení zhodnotil velice kladně. Ovládání je jednoduché a intuitivní, zpracování je kvalitní a zařízení má pár drobných neduhů. Samozřejmě, že se dá zařízení používat i v jiné situaci, než jen při kreslení světlem, např. jako studiové světlo.

Další ukázky fotografií najdete v galerii nebo u mě na Instagramu.

Previous
Previous

MALOVÁNÍ SVĚTLEM S E-M5 MARK III

Next
Next

Tworball